معاد شناسی

 

 

معاد شناسی

 

ایمان به معاد و روز رستاخیز ، یکی از اصول دین اسلام ، بلکه مورد پذیرش ادیان آسمانی و شرایع الهی است.
دانشمندان علم کلام برای اثبات رستاخیز جهان ، دلایل عقلی و نقلی متعددی بیان داشته اند. زیرا عقل و حکمت ، به لزوم پاداش دادن به نیکو کاران و کیفر دادن به ستمگران ، اذعان دارد.

دلایل نقلی برای اثبات معاد نیز ، مانند آیات قرآن ، روایات پیامبر گرامی(ص) و سخنان پیشوایان معصوم (ع) ، بیش از آن است که بخواهیم همه آنها را در این نوشتار مختصر بیاوریم . بنا بر پژوهش های انجام شده در این زمینه ، حدود چهارصد آیه قرآن مجید ، پیرامون این حادثه بزرگ  سخن می گوید.

در اینجا به عنوان نمونه ، برخی از آیات شریفه قرآن کریم را در این خصوص ، یاد آور می شویم :

  1. خداوند سبحان در سوره "یس" ، آیه های 78 و 79 چنین می فرماید :

 

"وَضَرَبَ لَنَا مَثَلًا وَنَسِيَ خَلْقَهُ قَالَ مَنْ يُحْيِي الْعِظَامَ وَهِيَ رَمِيمٌ.    قُلْ يُحْيِيهَا الَّذِي أَنشَأَهَا أَوَّلَ مَرَّةٍ وَهُوَ بِكُلِّ خَلْقٍ عَلِيمٌ   ".
یعنی : برای ما مثلی زد و آفرینش خود را فراموش کرد ؛ او گفت : چه کسی استخوان ها را زنده می کند در حالی که پوسیده اند؟ . بگو : همان که اولین بار به آنها حیات بخشید دوباره آنها را زنده می گرداند ، و او به هر آفرینشی دانا است.

  1. در سوره "القیامة" ، آیات : 1- 4 چنین می خوانیم :

 

"بسم الله الرحمن الرحیم . لَا أُقْسِمُ بِيَوْمِ الْقِيَامَةِ   .   وَلَا أُقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوَّامَةِ   .   أَيَحْسَبُ الْإِنسَانُ أَلَّن نَجْمَعَ عِظَامَهُ.   بَلَى قَادِرِينَ عَلَى أَن نُّسَوِّيَ بَنَانَهُ".

یعنی : به نام خداوند بخشنده مهربان . قسم به روز قیامت ، و سوگند به نفس ملامتگر ، آیا انسان گمان می کند ما استخوانهای او را گردآوری نمی کنیم . بلی ، ما بر فراهم آوردن سر انگشتان او نیز  توانا هستیم.

  1. در سوره "الأنعام" ، آیه : 12 اینچنین می فرماید :

 

"قُل لِمَن مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ قُل لِلّهِ كَتَبَ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ لَيَجْمَعَنَّكُمْ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ لاَ رَيْبَ فِيهِ".

یعنی : بگو : آنچه در آسمان ها و زمین است برای کیست؟. بگو : خداوند ، رحمت را بر خود نوشته است ، یقینا شما را برای روز قیامت که شکی در آن نیست ، گرد هم خواهد آورد.

  1. همچنین در سوره "المؤمنون" ؛ آیه های : 15 و 16 به این حقیقت تصریح می فرماید :

 

  "ثُمَّ إِنَّكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ لَمَيِّتُونَ   .   ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ تُبْعَثُونَ".

یعنی : آنگاه شما پس از آن خواهید مرد ، سپس شما در روز قیامت ، بر انگیخته خواهید شد.

این آیات شریفه ، به روشنی بر تحقق معاد و رستاخیز در روز قیامت تاکید می ورزد و بازگشت انسان ها را برای دریافت پاداش و یا کیفر اعمال و رفتار خویش ، به اثبات می رساند.